keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Raasepori - kehitystä ja muutosta tarvitaan





Raaseporissakin on kuntavaalit keväällä 2017. Kun katsoo mennyttä nelivuotiskautta, nykyistä päätöksentekokulttuuria ja tulevia vuosia, muutoksen tarve on suuri. SoTe-uudistus muuttaa kuntien tilannetta, mutta jo nyt on tehtävä oikeita asioita. Alla on Raaseporin Kokoomuksen näkemys kaupungin keskeisistä haasteista 2017-2021. Näihin haasteisiin on vastattava ja eri puolueilta ratkaisut löydyttävä.

Syksyllä 2016 esitetty taloussuunnitelma 2017-2019 piilottaa kaupungin ongelmat. Sen implisiittinen seuraus on n. 10 miljoonan euron katettava alijäämä vuonna 2020. Käytännössä tämä tarkoittaa, että Raasepori on tuolloin kriisikunta. Pistämmekö pään pensaaseen vai uskallammeko tehdä ratkaisuja vaaleista huolimatta? Erilaisilla laina-, leasing-, myynti- ja korkojärjestelyillä on toistaiseksi estetty kaupungin valahtaminen kriisikunnaksi, mutta samalla on syöty kaikki investointivarat tulevaisuudelta.

Kokonaissuunnittelun puute on alusta alkaen ollut leimaa antava piirre Raaseporin päätöksenteossa. Tulevaisuuden visiota ei näy. Talouden kokonaisajattelussa ei olla onnistuttu ja alueen elinvoimaisuus on vaarassa. Leikkauksia on tehty juustohöyläperiaatteella ja välillä vain siirretty kustannuksia momentilta toiselle. Järkevä priorisointi eri toimialojen, palvelujen ja investointien osalta puuttuu.

Viimeistään nyt on syytä keskittyä kunnan peruspalveluihin. Jos kaupungilla ei ole varaa ylläpitää peruspalveluja (koulu-, vanhus- ja kirjastopalvelut, perusterveydenhuolto, jne.), on turha investoida satamiin ja kaupungintaloihin. Lopulta lainojen ja leasingsopimusten lyhennykset kuitenkin katetaan kaupungin juoksevista menoista ja ne ovat täten suoraan poissa palveluista.

Ellei ESH:n ja päivystyksen kuluja saada kuriin, mitkään leikkaukset peruspalveluista eivät riitä tasapainottamaan talouttamme. On uskallettava panostaa perusterveydenhuoltoon, jotta saamme parempia, kustannus- ja vaikutustehokkaampia palveluja. Kokoomuksen esittämät asiakasvastaavatoiminta ja iltavastaanotto etenevät, mutta terveyshyötymallin laajempi täytäntöönpano antaa odottaa itseään.

Kaupungin elinvoimaisuus vaatii taloudellisten tosiasioiden hyväksymistä, pidemmän aikavälin suunnitelmia sekä ajatusmallien ja toimintatapojen muutoksia. Yksi ongelma on, että poliittista tahtoa sisäänmuutolle ei löydy. Veropohjan kasvu on kuitenkin välttämätöntä kaupungin talouden tasapainottamiseksi ja tulevien palvelujen rahoittamiseksi. Myös paikallistalous saisi väestöpohjan kasvusta vettä myllyynsä.

Julkinen liikenne ja kaupungin saavutettavuus ovat keskeisiä tekijöitä tulevaisuudellemme. Vaikka kunta ei itse kyseisiä palveluja tuota, voimme vaikuttaa asiaan kaupunkisuunnittelulla. Esim. panostukset rantaradan kehityskäytävään - eli Karjaan kasvuun ja sen edellyttämiin palveluihin - eivät ole poissa keneltäkään, vaan tukevat koko Raaseporin elinvoimaisuutta.

Tulevaisuuden kunnan keskeiset tehtävät ovat: Varhaiskasvatus-, perusopetus- ja nuorisopalvelut; elinvoima- ja elinkeinopalvelut; kulttuuri-, vapaa-aika- ja liikuntapalvelut; terveyden ja toimintakyvyn ylläpito sekä kaupunkisuunnittelu ja kuntatekniikka. Ennakkoon ei pidä heikentää kunnan palveluja ja mahdollisuuksia näiltä osin. Esimerkiksi koulujen lakkautukset ovat taloudellisesti pieniä ratkaisuja, mutta kuntalaisten hyvinvoinnin kannalta keskeisiä SoTe:n jälkeenkin.

Raasepori tulee nähdä kokonaisuutena ja ymmärtää eri alueiden vahvuudet. Missä on kaupungin strategia koko kaupungin kehitystä ajatellen – myös eri kylien omaleimaisuus, vahvuudet ja mahdollisuudet huomioiden? Raaseporin Kokoomus tulee kevään aikana avaamaan näitä teemoja kirjoituksissa ja keskustelutilaisuuksissa.

Hyvää vaalikevättä niin kuntalaisille kuin kaikille puolueillekin!

Miikka Soivio,

Raaseporin Kokoomus, pj

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti